Ana sayfa » Tüm Yazılar » Edebiyat » Don Kişot- Cervantes
Edebiyat

Don Kişot- Cervantes

don kişot

“Don Kişot”

Kitap Öncesi

Cervantes’in Don Kişot romanı modern romanın babası olarak biliniyor. Ülkemizde ilkokulda antik batı klasikleri kitapları içinde ilk önerilenler kitaplardan. Bazı kitaplar belirli yaşlarda tekrar okunmasında fayda vardır ya işte bence Don Kişot kitabı da onlardan biri. İlkokuldan sonra bu kitap üniversite zamanları da okunmasının hem bu eseri tekrar hatırlamak adına hem de üniversitenin eğitim sistemimizin bitimini temsil etmesi ve hayata başlamayı temsil etmesi adına kitaptan hayata dair birçok önemli şeyi hatırlamanın çok faydası olacağını düşünüyorum.

Don Kişot – Ana Karakterler

 Öncelikle Don Kişot’un ana karakterlerine bakalım. Don Kişot’un gerçek adı bir rivayete göre Kesada diğer bir rivayete göre de Alonso olduğu kitabın ilk sayfasında bize söyleniyor. Kendisi küçük bir köyün biricik soylusu. Çok mu zengin? Hayır ama babasından kalan mirası har vurup harman savurmadığı takdir de ona ömür boyu yetecek kadar parası var. Kendisi bir kâhya bir uşak ve evde kalmış bir kız yeğenle yaşamaktadır. Kendisini orta çağın romantik şövalye kitaplarının için de kaybolmuş bir şekilde buluyoruz. Don-Kişot-Cervantes

O kadar çok şövalye kitapları okur ki sonunda kendisini şövalye hisseder. Cılız bir at ve atalarından yadigar eski dökük bir şövalye kostümünün içinde bulur. Yanında olmazsa olmaz yarım akıllı yardımcısı Sanço Panza ile serüvenlerine başlarlar. Peki Sanço bu işi nasıl ikna olmuştur?  Don Kişot ona bir ada vermek vadi ile ikna eder.

Yarım akıllı dedik  Sanço’ya ama saf olmak ve kolay yoldan zengin olacağına inanmış biri olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.Kitabın çoğu yerinde Don Kişot’tan daha akıllıca ve mantıklı konuşmuş olsa da Don Kişot’un başlarına açmış oldukları sorunların faturasını sadık bir yardımcı olarak oda ödemiştir.

Don Kişot’un Maceraları

 Don Kişot’un yaptığı konuşmalarından korkan ev ahalisi papaz efendiyi çağırırlar ve düşünüp taşınıp tüm bu işleri başlarına şövalye kitaplarının açtığında hem fikir olup bu kitapları yakarlar. Bu olay Don Kişot’un ilk macerasından sonra olur ama başroldeki karakterimiz bundan ders alır mı tabi ki hayır gizlice kaçıp maceralarına devam ederler. Bir yolcu hanında şövalye olarak kutsanır tabi herkes deli midir nedir bu adam diyerek ses etmez ve dediklerini yaparlar. Don Kişot yolda yel değirmenlerini insanlara zulmeden devler olarak görür onlara mı saldırmaz ya da yolda gördüğü koyun sürülerine saldırıp çobanla papaz mı olmazlar daha bir sürü macera yaşarlar. Sadık hizmetlisi Sanço Panza ile atışmaları da bu serüven aralarında gerçekten zevkle okunuyor.Don-Kişot-CervantesBu maceralardan sonra tabi Don Kişot’un ünü her yere yayılıyor ve eğlence meraklısı bir dük ve düşeş bu ikiliye güzel bir oyun oynarlar.  Don kişot’a gerçek bir şövalye gibi davranırlar. Sanço’ya istediği adaya sahip olma fırsatı bu dükle düşeşin sayesinde olur. Her ne kadar işler Sanço’nun istediği gibi gitmesede Don Kişot’un Sanço Panza’ya vali olmak ile ilgili öğütleri  gayet etkileyici öğütlerdi. 

Don Kişot’un maceralarını adadığı Dulsinea kimdir ?

Söylemeyi unuttuğumuz bir durum daha var. Don Kişot okuduğu tüm şövalye kitaplarında tüm şövalyelerin sevgilisi olduğunu görür ve onunda bu maceralarını adayacağı bir sevgili bulması gerekliliği doğmuştur. Don Kişot gençliğinde bir köylü kızı sevmiş ama karşılık almadığı için bunu hep kendi içinde saklamış bu isimse Aldonza Lorenzodur. Kahramanımız bu ismin bir şövalye sevgilisi adına uygun olmadığına karar verir. Adını Toboso’lu Dulsinea olarak değiştirir ve kitabın birçok kısmında bu ismi duyarız.  

Delilerin her zaman akıllılardan daha fazla takipçisi oluyor.” (Don Kişot)

 Cervantes bu kitapta şövalyeliğin artık düşüşlerde olduğu yıllarda birçok gönderme ile bize yansıtırken birçok komik hikayede mesajlar dolu. Ben bu kitabı çok uzun zaman sonra tekrar okuyunca birçok konuda  yerinde göndermeleri farkedip dünya her zaman aynıymış dedim kendi kendime. Kitap öncesi kısımda ben insan iki farklı dönemde okumalı dedim ama kitabın yazarı Cervantes alıntı da gördüğünüz üzere bu sayıyı üç’e çıkartıyor . Kaç kere okuyacağınıza siz karar verin ama bu en azından bir kere bu eşsiz eser okunmalı diye biz dipnot düşelim. Bu akıl almaz maceralara atılan ikilinin kitap sonunda ne elde ettiklerini yine söylemiyorum bunu yapma amacım biraz merak uyandırıp kitabı okuma isteği uyandırmak. 

Yazarı Tanıyalım!

 Don-kişot-CervantesMiguel de Cervantes Saavedra (29 Eylül 1547 — 23 Nisan 1616), İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Modern Avrupa’nın ilk romanı olarak kabul edilen magnum opusu, Don KişotBatı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılır.Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir yazar olmuştur. Ayrıca İspanyol edebiyatında roman geleneğinin başlatıcısı olarak kabul edilir.elde ettiklerini yine söylemiyorum çünkü niyetim biraz merak uyandırıp kitabı okuma isteği uyandırmak.  Yazarın Tüm Yazıları  

About the author

Fatih Yedikardeş

Add Comment

Click here to post a comment