Ana sayfa » Tüm Yazılar » Girişimcilik » SIFIRDAN BİRE
Girişimcilik

SIFIRDAN BİRE

sıfırdan bire

  Sıfırdan Bire kitabı  hakkında bilgi vermeden önce altını çizmek istediğim bir konu var.Bilhassa ülkemizde halk tabanında üniversitede hukuk okuyan birinin teknoloji şirketi kurup bir şeyleri çabaladığını gören gerek aile üyeleri, arkadaşlar..vs. ilk olarak “ya sen hukuk okudun ne işin var  bu işlerle dönüp kendi işini yapsana” gibi bir düşünceye hakimler. Bu noktada Peter Thiel’in hayatı gerçekten bir cevap niteliğinde Stanford Üniversitesinde hukuk bitirip 1999yıllında PayPal’ı kurucularından biri olup aslında çok farklı alanda bir teknoloji şirketi ile büyük başarılar elde etmiş olması bizim gibi puanı hangi bölüme tuttuysa onu okuyan öğrencilerin ağırlıklı olduğu bir ülke için umut verici bir durum.

 

 

       Bu kitap kategorisinden de anlayabileceğiniz üzere girişimcilikile ilgilenen kişilerin ilgi alanına girecek bir kitap. Peter Thiel kendi hayat hikayesinden ve tecrübelerinden yola çıkarak bu kitabı yazmış. Girişimciliği bir kariyer olarak seçecek insanlara bu yola çıktıktan sonra ne gibi aşamalar ile karşılaşabilecekleri durumları ve yapılacak muhtemel hataları atlama fırsatı sunduğu açık. Kitap 90’lara hızlı bir bakış atıp o zamanlarda internetin yükseliş zamanında yatırımcıların internete bakış açısını ve bu ilginin nasıl bir balona döndüğünü ve dot-com krizinin ortaya çıkışının anlatımı ile başlıyor. Eylül 1998’den 2000’e kadar süren 18 aylık dot-com çılgınlığının tavan yaptığı yıllarda bir şirketin ismine “.com” ekini alınca değerini bir gecede iki katladığı yılları okumak girişimcilikle ilgili olan benim ilgiyle okuduğum sayfalardı.

“Bir modeli taklit etmek yeni bir şey yapmaktan daha kolaydır. Nasıl yapıldığını zaten bildiğimiz bir şeyi yapmak dünyayı 1’den n’e taşır. Ancak her yeni bir şey ürettiğimizde 0’dan 1’e gideriz. Bir şey yaratma eylemi tekildir, tıpkı yaratma anı gibi ve sonuçta elde ettiğimiz şey yeni ve gariptir.” (Sıfırdan Bire sf.7)

Kitabın devamında şirketler üzerinden örnekler, nakit akışları, para kullanımı teknoloji şirketlerinin sahip olması gereken özellikler gibi konular işleniyor. Başarılı bir Startup şirketin başarısı sürdürebilmesi ve gelecekte yaptığı işte tekel olması için dört özelliği paylaşıp sadece bir tanesinden detay örnek verip yazıyı sonlandırmak istiyorum ki daha fazla spoiler verip okumak isteyenlerin şevkini kırmamak için. (Özel teknoloji, Network Etkileri, Ölçek Ekonomileri, Markalaşma)

1.Özel teknoloji: Bir şirketin sahip olabileceği en önemli avantajdır çünkü bu sayede ürününüz kopyalanması zor ya da imkânsız bir hal alır. Örneğin, Google’ın arama algoritmaları diğerlerinden daha iyi sonuç verir. Çok kısa sayfa yükleme süresi ve yüksek derecede doğru otomatik tamamlama özel teknolojileri, arama ürününün sağlamlığına ve savunula bilirliğine katkı sağlıyor.Özel teknolojiler gerçek bir tekel avantajına yol açmaları için önemli bir alandaki en yakın ikamesinden 10 kat daha iyi olmalıdır. 10 kat gelişme elde etmenin en açık yolu da tamamen yeni bir şey icat etmektir. (SIFIRDAN BİRE sf.54)

Bir kapanış ile toparlamam gerekirse kitap son zamanların meşhur konusu girişimcilik olunca gerçekten okunması gereken başlıca eserlerden olduğunu düşünüyorum. Bir startup şirket kurmayı düşünmeyen sadece bu teknoloji şirketlerinin mutfağında nasıl şeyler döndüğünü merak edenlerde gayet okuyup zevk alabilirler. Sadece şu okur kitlesini uyarabilirim kesinlikle bir sıfırdan 2.6 milyar dolar nasıl kazındım kitabı değil içinde işin matematiğini de anlatan gerçek örnekler barındıran gerçekten sıfırdan bire bir şirket kurmak için bilinmesi yapılması ve yapılmaması gereken bir çok farklı alandan yaklaşımları içeren bir kitap.


        Kitap  0’dan 1’e gelmeyi yapılmamış bir şeyi yapmak olarak 1’den n’e gitmeyi ise genel bir tabirle kopyalamak var olan bir şeyin aynısını yapmak olarak ele alıyor. Çin kitapta en çok 1’den n’e bakış açısında kullanılan örnek oluyor. Umarım bizim ülkemizden de daha fazla 0’dan1’e gidecek gurur duyacağımız bir çok teknoloji şirketi çıkmasını umarak yazıyı noktalıyorum.

Kimler Okumalı?

Girişimcilik ile ilgili, kendi şirketini kurmak isteyen aktif olarak girişimcilik ile uğraşmak istemeyen ama Start-up şirketlerin mutfaklarını merak eden kişiler okuyup zevk alacaklardır. Bunlara ilgi duymayan okurlar çok kolay dikkatleri dağılıp sıkılabilirler.

Yazarı Tanıyalım!

sıfırdan-bire-kitap

SıfırdanBire’nin Yazarı : Peter Thiel  Kimdir?

 

 

 

 11 Ekim 1967 ‘de Frankfurt doğumlu olan Peter Thiel; Girişimci , yatırımcı, hayırsever,  ve yazar olarak biliniyor.Peter Thiel; PayPal, Palantir Technologies, Founders Fund şirketlerinin kurucu ortaklarından. Forbes dergisinin 2017’deki verilere göre 2.6 Milyar $ servete sahip.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları

About the author

Fatih Yedikardeş

Add Comment

Click here to post a comment