Ana sayfa » Tüm Yazılar » Otobiyografi » Ben, Malala
Biyografi Otobiyografi

Ben, Malala

ben malala
TARAFINDAN VURULAN KIZ Ben, Malala kitabı ”Sesimizin değerini ancak susturulduğumuz da anlarız” diyen Malala Yusufzay’in otobiyografisidir. Kitap okuma hakkı elinden alınan ve sadece bunu geri kazanmak için elinden geleni yapan bir kız çocuğunun hikâyesini anlatmaktadır.

BEN, MALALA

EĞİTİM HAKKINI SAVUNDUĞU İÇİN TALİBAN TARAFINDAN VURULAN KIZ

Ben, Malala kitabı ”Sesimizin değerini ancak susturulduğumuz da anlarız” diyen Malala Yusufzay’in otobiyografisidir. Kitap okuma hakkı elinden alınan ve sadece bunu geri kazanmak için elinden geleni yapan bir kız çocuğunun hikâyesini anlatmaktadır. Yer yer hüzünlendiren, cesaretlendiren ve her daim ümit dolu olan bu kız çocuğu 16 yaşında verdiği bu mücadeleden dolayı 2014 Nobel Barış Ödülünü kazanmayı hak etmiştir.

Malala Yousafzai ve babası Ziauddin Yousafzai

Malala, Pakistan’ın Svat vadisinin de bulunan evinde doğmuş, büyümüş ve okuyordur. Taliban’ın Pakistan’daki baskıları artıp Svat vadisini ele geçirdiği zaman Malala için korkulan başına gelmiştir. Ülkede dans, tiyatro, radyo, TV ve daha birçok şey yasaklanmaya başlayınca o zamanları üzüntüyle ülkesinin üzerine kara bulutlar gelmiş olarak tasvir eder. Ülkesini çok seven ve kitabın her sayfasında bunu vurgulayarak Pakistan’ı ve doğal güzelliklerini hayalinizde canlandırmanızı sağlamaktadır. Malala her zaman en büyük desteği babasından görmüştür. Babasının okul açması o okullarda aldığı eğitimler ve doğuştan sahip olduğu hitabet gücü ile her zaman fikirleri destek bulmuştur. Taliban’dan ve yaptıklarını baskılar karşısında korkusuzca yaptığı açıklamalar kısa sürede onu hedef haline getirmiştir. Babası ve annesi her ne kadar bu konuda korkuya kapılsalar da Malala’yı desteklemekten hiç vazgeçmemişlerdir.

Baskıların artığı vakitlerde Malala ve diğer ikna ettikleri kızların okula gitmeleri gizli şekilde yapılmaktaydı. 9 Ekim 2012 Salı gününde üstü kapalı bir servisle giderken Taliban tarafından durdurulup silahlı saldırıya uğramıştır. Sonrasında birçok kişi tarafından destek gördüğü hem de küçük yaşta olduğu için Malala’nın vurulması büyük tepki yaratmıştır. Tedavisi çok zor olduğu ve Pakistan’daki hastanelerin yetersiz bulunması üzerine yaşam mücadelesini İngiltere de devam etmek zorunda kalmış ve sağlığına kavuşmuştur.

Kitabın en etkili tarafı yakın tarihimizde geçmiş olması diyebilirim. O tarihlerde bizler rahatça en temel hakkımız olan eğitimimizi alırken, bizler yaşlarındaki kızların bunu yapabilmek için uğrunda canlarını feda etmeyi göze almalarını görmek çok acı. Ne yazık ki aynı zaman diliminde yaşasak ta dünya üzerinde aynı haklara sahip değiliz. Bu kitap tüm gençlere örnek olmalıdır. Ama özellikle de kızlara tavsiye ederim. Her alanda böyle mücadeleci ve cesur olmamız dileğiyle.

“Dünyadaki her kız ve erkek için eğitim istiyorum. Arkadaşlarım ile birlikte okulda bir sıraya oturup kitaplarımı okumak benim hakkım. Her ama her insanın yüzünde mutlu bir gülümsemeyle görmek benim dileğim.Ben, Malala’yım dünyam değişti ama ben değişmedim.”

 2013 yılında Birleşmiş Milletler Malala’nın doğum günü olan 12 Temmuz’u “Malala Günü” ilan etti. Malala, burada yaptığı konuşmasında, “Teröristler benim ideallerimi değiştireceklerini, isteklerimden vazgeçeceğimi zannettiler ama benim hayatımda şunun dışında hiçbir şey değişmedi: Zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Kuvvet, güç ve cesaret doğdu” dedi.

 

Yazarın tüm yazıları.

About the author

Şükran Kafalı

Add Comment

Click here to post a comment