Ana sayfa » Tüm Yazılar » Blog » Kindle ile Kitap Okuma Deneyimi
Blog

Kindle ile Kitap Okuma Deneyimi

Kindle ile kitap okuma deneyimi yazımda gelenekselci yanımızı bir kenera bırakıp, teknolojinin bize kitap bazında sunduklarına bakacağız. Bu bir kindle vs kitap karılaştırması olmayacak öncelikle bunu belirtmek isterim. Ben e-kitap okuyucu aldığım zamanlarda etrafımda “kitap sayfa kokusu ve o dokusu olmayan şey kitap değildir” tarzda yorumlar çok aldım. Bu tarz öznel tartışmaların çok net bir kazananı olmadığı için yazımda çok bu kıyasa girmeden, girsemde çok detaylı aktarmamak koşulu ile geçmeyi düşünüyorum. Sadece daha akılda kalıcı ve elle tutulur bir inceleme yazısı olması adına gerçek bir kitap ile yine aynı kitabın e-kitap versiyonunu karşılaştıracağız.

Benim 4 yılı aşkın süredir kullandığım model ; Kindle Paperwhite 3 wifi  3 gb

Bu karşılaştırma için seçtiğim kitap ise Dan Brown‘un Melekler Ve Şeytanlar kitabı. Manidar ve ince bir gönderme olması adına bu kitabın bize ışık tutacağını düşünüyorum.

Yazımda şu şekilde bir sıralama ile ilerleyeceğim;

  • E-kitap Okuyucu Nedir? Nasıl bir teknoloji barındırıyor ?
  • E-kitap Okuyucu ile klasik kitap arasındaki bariz farklar nelerdir ?
  • Kimler E-kitap Okuyucu Almalı ?
  • E-kitap Okuyucu aldıktan sonra içerikleri nerelerden tedarik edilebilir ?
  • E-kitap Okuyucu hakkındaki Son Değerlendirmeler

 

Kindle Nedir? Nasıl bir teknoloji barındırıyor ?

Kindle , Amazon firmasının sahibi olduğu e- kitap okuyucudur. Mevcutta birçok e-kitap okuyucular satılmaktadır. Ben yaklaşık 4 yıldan fazladır Kindle kullandığımdan dolayı kindle üzerinden e-kitap okuma deneyimini paylaşıyorum. Pek tabi bir çok markanın e-kitap okuyucularını kullanan kişilerde üç aşağı beş yukarı aynı deneyimleri paylaşıyordurlar diye düşünüyorum.

 

Kindle PaperWhite 3

 

İnsanlar kindle almak istediklerinde ilk akıllarına gelen sorulardan biri şu ; “Tablet üzerinden ya da büyük ekranlı telefonlar üzerinden de kitaplar indirilip açılabiliyor. Neden e-kitap okuyucu alayım ki?”.

Eğer bir yerde elinize alıp inceleme fırsatı bulmadıysanız ilk akla gelebilecek sorulardan biri bu. Ekranların hayatımızın içinde bu kadar çok olduğu bir zamanda bu soru makul bir soru.

Bu soruyu yanıtlamadan önce diğer sık merak edilen bir soruyu da belirtmem gerekiyor. E-kitap okuyucu almayı düşünen kişilerin bir diğer merakı da şarj süreleri oluyor. Klasik kitaplarımızı çantamıza atıp yanımıza aldığımız andan itibaren bu gibi dertlerimiz olmuyordu ama e-kitap okuyucularla birlikte bizim odamızdaki bir prizi daha bloke edecek cihazlardan birimi kindle ?

Tablet ile aralarındaki fark

Öncelikle, e-kitap okuyucalar ile tablet telefonlar arasında dağlar kadar fark var diyebilirim. Tablet ve telefonlardaki ekran arkadan aydınlatmalı olduğu için çok enerji tüketirken, kısa bir süre sonra gözlerde yorguluk yapıyor.  Bu durumda hem bu cihazlarda kitap okuma deneyimine ciddi darbe vuruyor. Ben bu deneyimi yaşamış bir insan olarak, (Kürk Mantolu Madonna  kitabını tabletten okudum) ilk ve tek deneyim olarak tarihteki yerini aldı. Kimseye önermiyorum gözlerde cidden çok ağrı oluşturan bir deneyimdi.

Peki e-kitap okuyucularda durumlar nasıl? Burada kindle ve diğer e-kitap okuyucuların içinde barındırdıkları teknolojiye değinmek gerekiyor. Bu teknolojinin temelin e-Ink yani e-mürekep dediğimiz bir teknoloji yatıyor. Basit olarak  şöyle antabilirim. Ekranda bir çok mikroskobik küçüklükte nokta var bu noktalardan bazıları beyaz bazıları ise siyah renkte. Sayfayı değiştirdiğinizde çok az bir elektrik yardımı ile bu noktalar (+) (-) yükte yüklenerek bir harfi oluşturmuş oluyorlar. Aslında bizim ekranda gördüğümüz şey elektronik mürekkeplerin bir araya gelip oluşturdukları harfler ya da basit resimler.

 

 

Öğlen güneşi altındaki performansı

Bu mürekkep teknolojisi sayesinde telefon ve tabletler güneş ışığı altında parlama yaparak okunmayı zorlaştırırken kindle öğlen güneşi altında bile kitap ile arasında bariz bir fark olmaksızın sizin okuma zevkinizin devam etmesini sağlıyor.

 

Kindle ile klasik kitap Arasındaki Bariz Farklar Nelerdir ?

  1. Klasik kitapların temel sıkıntılarından biri ağır olmaları ve okurken e-kitaplar kadar rahat bir okuma deneyimi sunmamaları diyebiliriz. Bir kere bu e-mürekkep teknolojisi sayesinde bir e-kitap okuyucu sizin gözünüzü bir kitap ne kadar yoruyor ise o kadar yoruyor. Benim Paperwhite 3 modelinde ilk defa arkadan ışıklandırma eklemişlerdi. Bu da akşamları daha rahat okuma deneyimi adına aslında çok güzel olmuş. Kesinlikle telefon ya da tablet arka ışıklandırması gibi düşünmemek lazım onlar kadar rahatsız edici bir durum yok ama yine sabah sıfır ışıksız hali en kabul edilebilir hali bence. Saman kağıtla nerede ise aynı etkiyi veriyor diyebilirim.
  2. Bunun dışında bir kitaptan ince olan e-kitap okuyucu içinde binlerce kitap tutabiliyor olması ciddi bir avantaj tabiki. Çantanızda kitap sayısı arttıkça ağırlığıda artacaktır ya da bir kaç kitaptan aynı anda besleniyorsanız size ciddi fayda sağlayacaktır. Bendeki 3 GB modeli 1 MB hesaplarsak 3000 kitap kadar kitap alabilir hafızasına. Bir çok e-kitap dosya büyüklüğü 1 mb’ın altında olduğunuda belirtmem gerekiyor.
  3. Not almak; e-kitap okuyucumda not almak adete bir şenlik. Ben normalde okuduğum kitaplarda altını çizemeyenlerdenim. Kitaplara nedense kıyamıyorum. Hiçbir kitabın ilk sayfasına adımı yazanlardan olmadım bu yüzden 🙂 ama burada dilediğinizce yazın çizin not alın. Yapmanı gereken sadece satırı seçip aşağı seçmek.

kindle

4.Benim en önemli bulduğum farklardan biri olan yazının boyutuna ve yazı fontunu değiştirebiliyor olmamız. Bazı kitaplarda seçilin fontlar gözü çok yorabiliyor . Burada da teknolojinin gözünü seviyoruz dediğimiz noktalardan biri .

kindle
Seçilebilir Fontlar

 

 

 

Kimler E-kitap Okuyucu Almalı ?

Bir kere güncel kindle fiyatlarına baktığımızda çokta ucuz olmadığını görüyoruz. Fiyatlar 800 TL – 1500 TL arasında model model çok daha yüksek fiyatlara satılan modelleride mevcut. Bu fiyatları düşündüğümüzde eğer arada tek tük kitap okuyan biri için gerçekten bir e-kitap okuyucu almaya gerek var mı? Çok yok gibi duruyor ama çok kitap okuyan biri içinde büyük bir nimet olacağı ortada. Ciddi kitap okuyucuları bu deneyimi farklı bir ortamda daha pratik yapma niyetindeler ise kesinlikle tercih etmelerin de fayda olacağını düşünüyorum.

E-kitap Okuyucu aldıktan sonra içerikleri nerelerden tedarik edilebilir ?

Bir çok internet üzerinden kitap satan satıcılarda artık e-kitap formatlarıda satılıyor. Her ne kadar en güncel kitapların e-kitapları bulması çok kolay olmasa da  yine de klasikleşmiş eserleri bulmada hiç bi sorun bulunmuyor. İnternette tabiki bir sürü telif haklarını hiçe sayıp korsan içeriklere ulaşmakta mümkün olabilir ama o da kişinin etik değerini kalmış bir durum olduğunu için bu kısmı değerlendirme içine almıyorum.

 

E-kitap Okuyucu hakkındaki Son Değerlendirmeler

Sonuç olarak bir toparlamak gerekirse, benim bu uzun kullanım değerlendirmemin sonucu olarak ben Kindle kullanmaktan çok memnun olduğumu söyleyebilirim. Sahip olduğu az enerji tükeden teknolojisi sayesinde aktif kullanımda hala 1 ay gibi inanılmaz bir süre pil sorunu yaşatmadan kullanabiliyorum. Kitapta amazon üzerinden ya da chrome eklentileri sayesinde beğendiğiniz içerikleri kindle’a gönder seçenekleri ile bilgisayara bağlamadan kindle’a gönderebiliyorsunuz. Bu gibi senkronizasyon gereken şeylerde internete bağlı olmanız gerekiyor.

Bu gibi şeyler yoksa çok wifi açık tutmanız çok mantıklı değil çünkü uçak modunda kullandığımda şarj 30 gün idare ederken, wifi açıkken bu süre 21-22 gün düştüğünü söyleyebilirim. Bu bile aslında süre bakımından çok kabul edilebilir bir süre.

İmkanı olan kitap severler e-kitap okuyucu deneyimini bütçelerine göre seçecekleri bir cihaz ile kesinlikle yaşamaları gerekiyor. Belki bu yeni deneyim onlara klasik kitap ve e-kitap birlikte daha iyi bir deneyim sunacağını göstermiş olur.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

 

About the author

Fatih Yedikardeş

Add Comment

Click here to post a comment