Ana sayfa » Tüm Yazılar » Biyografi » Evrak Kürek- Sektörden Arkadaşlara Giriş 101
Biyografi

Evrak Kürek- Sektörden Arkadaşlara Giriş 101

Bugünkü yazımın konusu Selçuk Aydemir’in son kitabı “Evrak Kürek-Sektörden Arkadaşlara Giriş 101”  olacak. Bildiğiniz gibi yazarın televizyonda yayınlanan birçok projesi mevcut. Selçuk Aydemir Evrak Kürek kitabında bize sektöre dair birkaç ipucu veriyor.

Yazarın filmlerini ve TV dizilerini izleme fırsatım olmuştu ancak ilk defa bir kitabını okudum. Bunun ana sebebi de sinema ve televizyona olan ilgimden kaynaklanıyor. Eğer sizin de böyle bir merakınız varsa hiç vakit kaybetmeden bu kitabı okumalısınız çünkü bu kitap sektör hakkında bir fikir edinmenizi sağlayacak. İlerleyen günlerde diğer kitaplarına da değinmeye çalışacağım.

Hazırsanız başlayalım!

Evrak Kürek‘in henüz başlarında sinemayla yolunun nasıl kesiştiğini eğlenceli bir dille anlatıyor. Babasının Bakırköy’deki Renk Sineması’nda çalışması onu sinemayla tanışmasına neden olur. Okuldan kalan zamanda sinemada çalışıp para kazanıyor aynı zamanda vizyondaki filmleri izleme fırsatını da kaçırmıyor Selçuk Aydemir… O sırada karar veriyor bu işin hayalindeki meslek olduğuna…

“’Büyünce  film yapıcam’ demiş ve babamdan ilk ve dayağımı yemiştim.”

Sinema ve televizyon maalesef ülkemizde meslek olarak görünmüyor. Bu sorunu yazar da kendi hayatında yaşadığını Evrak Kürek’te başarılı bir şekilde anlatır. Babasının gönlünü yapabilmek için önce onun hayalini kurduğu mesleği okumaya karar verir: UÇAK MÜHENDİSLİĞİ

Sokağa adım attığınızda hayallerine gerçekleştiremeyen birkaç insan görmeniz sürpriz olmaz. Selçuk Aydemir önce babasının hayallerini süsleyen mesleğe adımını atarak bu konuda ciddi bir meydan okumayla karşımıza çıkıyor.

“Hiçbir fikrim olmadığı halde uçak mühendisliğini yazdım tercihlerime… Babamın gözünde mesleğim belliydi madem, o zaman hobi olarak sinema yapabilirdim.”

Tabii biz yıllar sonra bu hobinin ortağı oluyoruz sinema koltuklarında… Her şey hayal etmeyle başlıyor. Hayal gücünün bir sınırı yok. Tabii bu hayali cesaretle de süslemek gerekiyor. Evrak Kürek‘de anlattığı bir anıyla bunu çok iyi idrak ediyorsunuz. 2004 yılında kuzeni Burak Aksak ile çekecekleri kısa filmde Haluk Bilginer’i oynatmaya karar veriyorlar. Deli cesaretiyle internet sitesinde bulduğu mail adresine yazıp gönderiyorlar, işin garip yanı olumlu yanıt geliyor.

“Ulan Haluk Bilginer kısa filmde oynayacak madem, yaz filmin adı ‘Gövde Gösterisi’. Şimdi bizi almasınlar da festivallere göreyim!”

“Bu adam Küçükçekmece’yi bulabilir mi Selçuk? Hayır tarif et dese bana arabayla hiç gelmedim ki buraya, ‘Trene bin Soğuksu İstasyonu’nda in,’ de denmez.”

“Burak biz bu adamı mundar ederiz. Hiç ilişmeyelim. Türk sineması için önemli biri lan!”

Plato Film Okulu Macerası

 

Her daim birileri elimizden tutsun bizi bir yerlere getirsin istiyoruz. En azından bu benim için böyle… Ama ortaya koyacak projen yoksa bu arzunun bir anlamı kalmıyor. Selçuk Aydemir ve Burak Aksak aşık oldukları sinema için birçok kısa film yarışmalarına girip başarılar elde eder. Bu başarılardan biri onlara Sinan Çetin ile proje yapma fırsatını yanında getirir. Sinan Çetin’in Plato Film Okulu’nda düzenlediği kısa film yarışmasında birinci olurlar. Bu sayede hem ücretsiz eğitim hakkını elde ederler hem de uzun metrajlı film yapımcılığını Plato Film Okulu üstlenir.

“Elde senaryo, okulun eğitim dönemi bitmeden kapılarına dayandık. ‘Hatırlıyorsanız sizin şöyle bir ödül vaadiniz vardı’ diye yüzsüzlük yaptık. Tamam bizde Burak vardı –We have Hulk.—karşıda da Sinan Çetin vardı. Thanos’u koydular karşımıza.”

“Okuldakiler ‘biz onu lafın gelişi demiştik,’ gibi oldular ama atik davranarak hemen ödül töreninin videosunu açıp izlettik. Elimizde kayıtlar vardı. Sinan Hoca’nın yüzü düştü.”

Çektikleri “Kurbanlık” filminde Selçuk Aydemir, Murat Cemcir ile tanışır. Ve bu tanışıklık Çalgı Cengi’nin habercisidir. Bu film esnasında Murat Cemcir ile tanışarak Çalcı Çengi’nin adımlarını atar.

“Çalışacağım en yetenekli oyunculardan biri, hem de daha ilk işimizde hem de bir öğrenci filminde hem de adamı hiç istememe rağmen karşımızdaydı. Bizim oralarda buna lütuf derler, şu sıralar tüm Türkiye Murat Cemcir diyor.”

 

 

 

Erdal Tosun’un Hayatına Etkisi

Kitabı okurken düşündüğüm noktalardan biri Selçuk Aydemir ile Erdal Tosun’un aralarındaki ağabey – kardeş ilişkisiydi. Nasıl tanıştıkları konusunda bir bilgi yer almıyor. Bu konu önemli çünkü Cem Yılmaz’ın kendi filminden başka yapımcılığını üstlendiği Çalgı Çengi filminin aracılığını yapan kişidir Erdal Tosun.

 

“Ofisin kapısını çaldım. Masaya buyur ettiler, Cem Yılmaz telefonla konuşuyordu, baş selamı verip karşısına oturdum. Adam telefonla konuşurken dayanamayıp koluna dokundum, irkildi Cem Yılmaz. Gözleri büyüdü. ‘Gerçekmiş amına koyim!’ diyebildim sadece.”

 

 

 

Birçok projede elinden tutmuş hatta “Üsküdar’a Giderken” dizisinin yapımcılığını üstlenmişliği bile var. O da Erdal Tosun’un ilk yapımcılık deneyimidir. Ayrıca Düğün Dernek filmi için Necati Akpınar ile görüştürür ancak ilk başta tanınmamış birinin risk doğurabileceğinden dolayı –sonradan yine kendisinin yapımcılığını üsteleneceği– filmin senaryosunu geri çevrilir.

“Reddedilmek sonuç değil, sonuca götüren bir diğer basamak sadece…”

 

Hal böyle olunca insanın kafasından birkaç soru işareti kalıyor. Kitapta aydınlatılmayı bekleyen tek nokta bence Erdal Tosun ile tanışma hikayesidir.  Zaten kitapta her şey şeffaf, gayet samimi oldukça da eğlenceli bir şekilde belirtiliyor.  Aynı zamanda kitabın sonuna geldiğinizde hayatınız için bir şeyler yapma motivasyonunu kendinizde buluyorsunuz. Gerçekten eğlenmeyi, bu hayat tecrübesine ortak olmayı ve sinema televizyon alanında fikir sahibi olmayı düşünüyorsanız fazla zaman kaybetmeyin derim.

 

EVRAK KÜREK SELÇUK AYDEMİR

SELÇUK AYDEMİR KİMDİR?

Selçuk Aydemir Türk senarist ve yönetmen. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Uçak Mühendisi olarak mezun olmuştur. Ancak, mezun olduğu bölüm ile ilgili şu anda bir faaliyet içerisinde değildir. Senaryosunu yazıp yönettiği Düğün Dernek filmi, Türkiye’de 2014 yılında en çok izlenen 3. film olmuştur.

Diğer Kitapları

2017 – Liseden Arkadaşlar

2015 – Mahalleden Arkadaşlar

 

Ödülleri :
2013 – Antalya Televizyon Ödülleri – Komedi Dizisi En İyi Yönetmen – (İşler Güçler)
2007 – 2. Sinepark Kısa Film Festivali – Övgüye Değer Senaryo Ödülü (Ayrılık )

 

Filmleri ve Dizileri :
2015 – Mahşer-i Cümbüş (Televizyon programı)
2015 – Düğün Dernek 2: Sünnet (Sinema Filmi)
2014 – 2015 – Kardeş Payı (TV Dizisi)
2013 – Düğün Dernek (Sinema Filmi)
2012 – İşler Güçler (TV Dizisi)
2011 – Üsküdar’a Giderken (TV Dizisi)
2011 – Çalgı Çengi (Sinema Filmi)
2009 – Ramazan Güzeldir (TV Dizisi)
2008 – Kurbanlık (Sinema Filmi)
2007 – Yüzük (Kısa Film)
2006 – Ayrılık (2) (Kısa Film)

 

Tüm Yazılar

 

About the author

Furkan Erbek

Add Comment

Click here to post a comment